Inspirerende avond met Lodewijk Asscher op Avans

Geschreven door Theo Maas op 28 februari 2017

Donderdag 23 februari bezocht Lodewijk Asscher op uitnodiging van de afdeling Breda en Ucademy de AVANS Hogeschool in Breda. Het werd een geanimeerde en inspirerende avond.

Stembus 2017
Voorafgaand aan het gesprek met de studenten, was een live Facebook Q&A sessie van Lodewijk Asscher met Tim Hoffman van BNN's de Stembus. Tim ging in gesprek met Lodewijk over jongeren en verkiezingen, maar er kwamen ook heel veel vragen via de Facebook comments binnen. 

Helden
In een volle collegezaal met 250 studenten liet de PvdA Breda natuurlijk de kans niet liggen om enkele lokale helden in het zonnetje te zetten. Hannah en Anne van Buddytobuddy spraken gepassioneerd over hun buddyproject (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) om vluchtelingen uit hun isolement te halen en de betrokkenheid van inwoners van Breda bij de huisvesting van vluchtelingen te vergroten. “Eén persoon kan de link zijn naar onze samenleving en is daarmee heel waardevol in de zoektocht naar een nieuw bestaan. Voor beide kanten is contact een verrijking.” Een zeer waardevol project voor Breda.

Daarna vertelde Erna Smeekens over de samenwerking van de gemeente Breda met haar coöperatie ”De vrije uitloop”. Dit heeft geleid tot een vrije ruimte voor mensen uit Breda met een bijstandsuitkering.  Leden van de coöperatie worden in de vrije ruimte in staat gesteld om hun vaardigheden en passies om te zetten in diensten en producten om zodoende een deel van hun uitkering zelf te kunnen verdienen.

Belangrijke drijfveer van Erna, die ze de aanwezigen ook meegaf bij hun stemgedrag: ”Sluit mensen in, niet uit”.

"Stem met je hart!"
Hierna mocht de zaal in gesprek met Lodewijk Asscher, die begon met het verschil tussen makkelijke en moeilijke politiek. Zelf gaat hij moeilijke politieke besluiten niet uit de weg. Hij verhaalde over zijn besluit om te gaan voor het PvdA lijsttrekkerschap: “Ik laat het land niet weggeven aan populisten, dan moeten ze langs mij”.

Warm en betrokken antwoordend op uiteenlopende vragen over zorg, onderwijs, subsidiemogelijkheden gaf hij de zaal ook mee dat minder bereiken dan je wilt ook bij de politiek hoort. De PvdA heeft veel bereikt op de zorg, maar niet genoeg. Rutte’s verkiezingsbelofte over 2 miljard extra voor de zorg roept bij hem dan ook “een weinig irritatie op”.

Tot slot gaf Lodewijk nog een mooi stemadvies: “Breng je stem uit met de gedachte dat je voor veel mensen wat bereikt, stem met je hart!" 

Zowel voor de studenten als voor de aanwezige Bredanaars een inspirerende avond, waar bij de nazit nog stevig werd verder gediscussieerd.

Laat een reactie achter