Interview met 2e kamerkandidaat Petra Koenders

Geschreven door Rob Sips op 09 maart 2017

Petra Koenders staat op de landelijke verkiezingslijst van de PvdA. Zij heeft zich vol overgave gekandideerd. Lees over haar drijfveren in dit openhartige interview met haar.

 

Wie is Petra Koenders?

Een geboren en getogen limburgse die geland is in Brabant, en wel in het mooie en Bourgondische Breda. Ik ben getrouwd met John en we hebben  samen 3 prachtige kinderen die vol in het leven staan.

Ik vind het heerlijk om zinvol bezig te zijn, dit geldt zowel in mijn werk maar ook in de diverse andere dingen die ik in mijn vrije tijd doe. Mijn werk bij Avans en Hogeschool Zeeland op het gebied van duurzaamheid (biobased economy, de groene motor van de circulaire economie), draagt bij aan een betere wereld, nieuwe marktontwikkeling en dus nieuwe banen in de regio. 

In mijn vrije tijd zet ik mij in voor de fractie PvdA in Breda als commissielid, ben ik bestuurslid van Vrienden van Revant, Rotary lid en raadslid bij de Provinciale Raad voor de Leefomgeving op het gebied 'circulaire economie'. 

 

“Ik vind het heerlijk om zinvol bezig te zijn”

 

Wat zijn je belangrijkste drijfveren?

Mijn drijfveren liggen op een breed gebied. Uiteraard wil ik het als moeder goed doen voor mijn kinderen, hen een mooie toekomst bieden en een betere gezondere wereld. En ik wil dit niet alleen doen voor mijn eigen kinderen. Ik wil er voor zorgen dat alle kinderen een eerlijke kans in het leven krijgen. Daarbij maak ik mij als snel druk over bepaalde dingen of stoor ik mij aan bepaalde zaken. Als dat gebeurt, voel ik een drijfveer als het ware opkomen om hieraan een bijdrage te leveren.  

 

Je bent nieuwkomer in de landelijke politiek. Wat valt je op?

In de landelijke politiek zitten heel veel gedreven en getalenteerde mensen, met heel veel landelijke, provinciale of andere politieke ervaring. Ik gun het politieke debat ook een frisse - nog niet doordrongen van en door politiek denken - en op de inhoud gerichte blik. Ik voel mij geroepen om hier een bijdrage aan te leveren. De landelijke politiek heeft meer van mijn "types" nodig. Ik denk dat ik veel meer de taal spreek van de ‘gewone’ burger, een taal die  men begrijpt.

 

Welke doelgroep denk je dat zich in jou kan herkennen? Op wie richt je in de campagne?

Hardwerkende vrouwen die zich jong en energiek voelen om de wereld (mede) te veranderen. Ook richt ik me op de bewust en onbewuste niet-stemmers. Bijvoorbeeld studenten die denken dat politiek 'ver van hun bed' staat. Door met hen in op creatieve wijze in gesprek te gaan haal ik ze wellicht over om toch van zich te laten horen en te gaan stemmen. Een creatieve manier die ik bijvoorbeeld inzet is serious gaming. Samen met studenten zijn we aan de slag gegaan met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken met behulp van een politieke simulator. Erg tof om te zien hoe enthousiast iedereen was na twee uur en het liefst nog door wilden spelen.

 

Momenteel ben je lid van twee commissies en draai je mee in de lokale politiek in Breda. Hoe ervaar je de lokale politiek?

Ik wist natuurlijk al dat Breda een prachtige stad is! Door het lokale politieke werk heb ik veel meer inzicht en respect gekregen voor de complexiteit van het besturen van een stad zoals Breda. In de gemeenteraad en bij de gemeente wordt met passie voor de stad gewerkt. Iedereen vanuit zijn of haar eigen idealen. We zijn het vaker eens met elkaar dan dat we beseffen. 

  

Hoe hou je alle ballen in de lucht, met werk, gezin en commissielidmaatschap?

Geen idee! Zonder gekheid, ik weet het niet. Blijkbaar lukt het mij en kan ik het .... af en toe ontspannen, ook leuke dingen blijven doen, vrienden en vriendinnen koesteren, mijn gezin staat nummer 1.

 

“Ik wil er voor zorgen dat alle kinderen een eerlijke kans in het leven krijgen.”

 

 

Waarom is de PvdA jouw partij?

Een van de waarden 'solidariteit' is hiervan de oorzaak. Ik kan mij vinden in alle grondwaarden van de PvdA, meedoen en kans krijgen volwaardig mee te doen, iedereen naar eigen kunnen, zal bijdragen aan ieders geluk. 

 

Wat breng je mee? Waar is wel wat Petra nodig?

Ik breng mee een frisse blik, veel enthousiasme en een nuchtere kijk. Ik zal me vooral niet inhouden en mijn mening geven. Gevraagd en ongevraagd. En ik ben iemand die dan ook nog durft te doen en mijn handen uit de mouwen steekt. Inhoudelijk weet ik veel van technologische veranderingen (ICT), diverse ins en outs van het onderwijs en innovatieve marktontwikkelingen. Ik heb mij bijvoorbeeld veel bezig gehouden met samenwerking tussen het bedrijfsleven, overheden en onderwijsveld. Als je dat goed organiseert, kun je van allemaal de juiste krachten in zetten en mooie resultaten halen.

  

Je noemt onderwijs, wat kan volgens jou verbeteren?

Er kan in onderwijs veel verbeterd worden. De leerkracht en docent is een beroep wat groot respect verdient, maatschappelijk een belangrijke bijdrage levert. Het beroep verdient het juiste aanzien waardoor er evenveel mannen als vrouwen willen werken.  Dit geeft dan direct een betere diversiteit van rolmodellen voor kinderen, hetgeen kinderen beter in staat zal stellen keuzes te maken. 

Daarbij kan het ICT gebruik in onderwijs sneller ontwikkeld worden dan nu het geval is. ICT is een kans en geen bedreiging. De technische vooruitgang is een feit. Voor de nieuwe jonge(re) generatie zullen we dan ook inhoudelijk en de vorm van onderwijs moeten aanpassen. 

Als laatste ben ik van mening dat het beroep van leraar meer respect en aanzien verdient. De leraren zijn sleutelpersonen voor onze kinderen bij hun vorming richting volwassen en daarmee een investering in een betere toekomst.

  

Vind je ook dat Nederland wel wat Petra kan gebruiken, stem dan op: 

Petra Koenders plek 54 van lijst twee!

 

 

 

Laat een reactie achter