Miriam Haagh Taalheld Bruggenbouwer 2016!

Geschreven door fractie op 05 september 2016

Maandag 5 september zijn in de Nieuwe Veste in Breda drie Brabantse taalhelden gekozen. De taalheldenlunch waarbij dit gebeurde, was de aftrap van de week van de alfabetisering. Drie categorieën kwamen aan bod: mensen die taal aanbieden (als docent of vrijwilliger), taalcursisten (die een voorbeeld zijn voor anderen) en bruggenbouwers (die een geletterde samenleving dichterbij brengen). Taalhelden onder hen zijn mensen die inspireren, daadkracht tonen en successen vieren. Miriam Haagh werd gekozen tot taalheld in de categorie bruggenbouwers.

 

De jury wist bij monde van gedeputeerde Henri Swinkels te vertellen, dat Miriam Haagh laaggeletterdheid een belangrijke plek weet te geven op de Bredase en regionale agenda. Bovendien zorgt zij voor een belangrijke link met de zorg en ziet ze de problemen waar laaggeletterden tegenaan lopen altijd in samenhang met de andere vraagstukken waar zij en met haar het college van Breda mee bezig is.

Als cursist taalheld werd Toon Heijms verkozen. Toon heeft niet alleen in taal maar ook verder een enorme groei doorgemaakt. Hij laat mensen voelen wat het is en doet om een taalprobleem aan te pakken. In de categorie taalaanbieders werd Henk Scherff gekozen. Die bereikt met zijn taalbus mensen in alle hoeken en gaten en laat met een groot hart mensen in hun waarde.

Miriam Haagh sprak de zaal toe via een filmpje, omdat ze zelf niet aanwezig kon zijn. Ze noemde de mensen die het hadden aangedurfd om hun taalprobleem aan te pakken, de echte taalhelden, de inspirerende voorbeelden voor velen. Maar ze maakte ook duidelijk dat ze binnen de gemeentelijke organisatie er ook werk van maakt. Door een cursus voor vuilnismannen bijvoorbeeld, die hierdoor nog beter in staat zijn hun werk te doen. Maar ook door aandacht voor de mensen aan de telefoon en achter het loket, die taalproblemen moeten leren herkennen. Want ook in Breda is 10% van de mensen laaggeletterd.

De benoeming tot taalheld is een mooie nieuwe opsteker voor Miriam Haagh. Al eerder werd ze genomineerd als beste bestuurder van Nederland en wist ze door te dringen tot de laatste 50 kandidaten. Toen vermeldde de jury haar bijdrage aan een goede landing van de decentralisaties in Breda. En noemde haar betrokken bij burgers, raadsleden en ambtenaren; een wethouder ook die midden in de samenleving staat.

 

Laat een reactie achter