1 Mei Viering in Tilburg

Geschreven door Peter Voermans op 01 mei 2012

De PvdA afdeling Breda was afgereisd naar Tilburg om daar de landelijke 1 meiviering mee te vieren. De 1 meiviering werd gehouden in “Hall of Fame” aan het NS-plein. Vroeger was dit de reparatie en revisie locatie van de Nederlandse Spoorwegen.

Iets na 15.30 uur parkeerden we op het terrein van het voormalige complex van de NS. We dachten dat we iets aan de late kant waren, maar gelukkig was Hans Spekman dat dan ook, want die arriveerde met vrouw en kinderen tegelijk met ons.

Binnen was het muzikale deel, dat werd verzorgd door Isabelle Amé, al aan het warmlopen. Onze twee meegereisde jubilarissen werden aangemeld, waarop zij naar gereserveerde plaatsen voor in de zaal werden begeleid.

PvdA wethouder Marieke Moorman opende de 1 meibijkomst en heette alle aanwezigen van harte welkom met een korte toespraak. Hierna opende  Hans Spekman de 1 meibijeenkomst. Hans benadrukte nog maar eens dat de PvdA een partij van de leden en voor de leden is en niet van een handje vol prominenten. Ook trok Hans fel van leer tegen het “Kunduz Akkoord”.

Na Hans Spekman was het de beurt aan Ton Wagemakers die in een (vrij lange, maar zeer interessante) lezing uitweidde over het ontstaan van de sociaaldemocratie in Tilburg. Hierbij vertelde hij over de niet al te fraaie geschiedenis over het ontstaan van het onderhoud en revisiecomplex van de Nederlandse spoorwegen. Eigenaardig genoeg besloot de toenmalige NS om een dergelijke werkplaats in de textielstad Tilburg neer te zetten. Bijna alle arbeiders waren wevers of hadden op een andere manier met de textielindustrie te maken, maar waren zeker geen monteurs en metaalbewerkers, die zaten allemaal in Breda. Deze mensen moesten dus locomotieven en ander materieel onderhouden en werkten in een 6 daagse werkweek van 12 uur per dag.Ook de ongelukken, soms met dodelijke afloop, waren dan ook geen uitzondering. Stel je voor, een locomotief (in het begin op stoom) van pak ‘m beet 80 ton met 20 man, met de hand, de loods binnentrekken. Het probleem en de ongevallen ontstonden daarna, 80 ton moest ook stoppen, jawel, met de hand en dezelfde 20 man. In zijn lezing vertelde Ton Wagemakers ook over Bart van Pelt, de grondlegger van de sociaaldemocratie in Tilburg.

Na de lezing van Ton Wagemakers was het de beurt aan de jubilarissen. Uit Breda waren Nel Vermeer en Carien van Weezel meegegaan naar Tilburg. Nel had het speldje al van onze voorzitter ontvangen, maar op aandringen van de kids toch meegegaan naar Tilburg, je loopt per slot van rekening niet elke dag tegen een huldiging van de partijleider en de partijvoorzitter aan. De speldjes werden uitgereikt door Hans Spekman en Diederik Samsom.

Tijdens de muzikale pauze konden geïnteresseerden een praatje maken met de helden van de werkvloer die e.e.a. van dichtbij hadden meegemaakt, dus ook de opkomst van het socialisme. En dat in een stad als Tilburg, waar meneer pastoor hoofdzakelijk de dienst uitmaakte.

Het officiële werd afgesloten door Diederik Samsom met een speech.
Ook Diederik liet geen spaan heel van het “Kunduz Akkoord”. Dit gedrocht was nog erger dan het verguisde “Catshuis Akkoord”. In het “Kunduz Akkoord” was er nog minder sprake van een eerlijke verdeling van de lasten. Dit was één van de redenen dat de PvdA beslist niet mee ging doen. Lees voor het hele verhaal de speech maar eens.
Dat de PvdA heel andere keuzes maakt moge wel zeer duidelijk zijn.

Verder was Diederik blij met de plannen om de vakcentrales van opzet te veranderen. Tot slot waren de twee jubilarissen, met name Nel Vermeer, toch blij mee te zijn gegaan en werden de overgebleven aanwezigen na afloop door de afdeling Tilburg getrakteerd op pizza.

Petje af voor de organisatie van de afdeling Tilburg en wij zijn toch maar niet meer naar Het Vliegveld gereden voor een frietje. Kortom een zeer geslaagde middag!

Laat een reactie achter