Ter herinnering aan Luce Paulussen

Geschreven door Henk van der Velde op 06 maart 2017

Eind februari overleed Luce Paulussen. Luce was raadslid voor de PvdA in Breda van 1970 (eerst voor het PAK) tot 1982. In de laatste vier jaar was ze bovendien wethouder. Ze was de eerste vrouw die die functie in Breda bekleedde. 

Ik leerde Luce kennen tijdens haar wethouderschap. Als medewerker jongerenhuisvesting van de Bredase Hogescholen bezocht ik haar in 1980 met kritische kanttekeningen bij het systeem van woonruimteverdeling. Ik herinner me een open oor en tegelijk ook passie voor de zaak. Zo was Luce, een vrouw met passie. Ook bij de decentralisatie van het grote woonwagenkamp Driekoningenoord toonde ze die. Breda heeft nog steeds de kleine woonwagenlocaties die het gevolg waren van deze operatie.

Later, in 1988, was ik als commissielid actief voor LiSa (links samenwerkend Breda). Luce was een van de initiatiefnemers voor deze samenwerking. Ze was na een conflict in 1982 geen lid meer van de PvdA. Ook vanuit die periode herinner ik me Luce als gedreven vrouw. Met hart voor de linkse zaak, opkomend voor mensen die in de knel zaten en vol inzet voor de vrouwenbeweging.

Met het overlijden van Luce Paulussen verliezen Breda en de PvdA een icoon van de linkse beweging. 

Laat een reactie achter