Jeroen Dijsselbloem bij Avans

Geschreven door Joris Hoogbergen op 15 november 2016

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem was maandagavond 14 november op Avans Hogeschool in Breda. De afdeling Breda van de Partij van de Arbeid heeft deze bijeenkomst samen met de Academie voor Algemeen en Financieel Management (AAFM) georganiseerd. In een Collegetour-setting beantwoordde de minister vragen van aanwezige studenten. Verschillende onderwerpen passeerden de revue, van de Brexit tot zijn eigen toekomst binnen onze partij.

Hieronder lichten we er een paar uit:

Onderwijs als motor voor emancipatie
Jeroen komt uit een echt onderwijs gezin. Hij ziet onderwijs nog steeds als een belangrijke motor voor emancipatie. De minister schetst zijn weg naar zijn huidige positie en geeft aan dat hij op verschillende onderwerpen heeft gewerkt en dit te kunnen doen door zich helemaal vast te bijten in zijn dossiers.

Bonussen en het effect van nivelleren
Op vragen over studenten over bonussen gaf Dijsselbloem aan geen voorstander te zijn van bonussen. In het geval van ABN Amro heeft hij de toenmalige bestuurders van de bank ook geadviseerd af te zijn van hun bonus. Op de vraag of nivellering er toe leidt dat talent naar het buitenland vertrekt gaf Dijsselbloem aan dat hij niet gelooft dat het zo werkt. Doordat we in Nederland iets van mensen vragen hebben we een goed georganiseerd land: hoogstaand onderwijs, mooi aangelegde wijken, goede gezondheidszorg en een goed functionerende overheid. Allemaal belangrijke factoren die het leven aantrekkelijk maken in een land en voor bedrijven van belang zijn als zij zich ergens willen vestigen.

Eurogroepvoorzitter en Brexit
Op vragen over de manier waarop hij met de Griekse crisis is omgegaan antwoord hij dat hij bewust naar Griekenland is gegaan toen Tsipras en Varoufakis net benoemd waren. Dat heeft hij ook gedaan bij andere staten die in financiële problemen zijn gekomen, zoals Portugal. Als voorzitter van de eurogroep zit hij deze week bij de Britse tv om te vertellen dat de Brexit de Britten geen voordelen op zal leveren. Dat vertelde hij overigens zonder cynisme, de Britten zijn een belangrijke handelspartner voor Nederland.

Campagne Tweede Kamerverkiezingen
Dijsselbloem is kandidaat-kandidaat Kamerlid en hoopt kandidaat Kamerlid te worden. Hij vindt het Kamerlidmaatschap een mooi ambt. Wat betreft de uitslag is hij niet zo negatief als de meeste mediaberichten doen geloven. Regeren met de VVD was nodig en de PvdA heeft het sociale gezicht van het kabinet vorm gegeven. Twee voorbeelden zijn het budget voor de huurtoeslag dat is toegenomen in deze periode en financiële ondersteuning voor mensen die zorg nodig hebben, Een komische noot was dat hij de interviewster van de hogeschool vroeg of zij de enige is die nog in peilingen gelooft. Hij gaat vol goede moed en met een positieve boodschap over wat de PvdA de afgelopen jaren heeft bereikt de campagne in.

Laat een reactie achter