Ter herinnering aan Jan Nuitermans

Geschreven door Bert Koekkoek op 01 september 2016

Eind augustus bereikte ons het droevige bericht dat oud-PvdA Breda bestuurs- en gemeenteraadslid Jan Nuitermans is overleden. De harde werker, de organisator en onvermoeibare sjouwer is niet meer.

Ik heb Jan leren kennen toen wij samen in het afdelingsbestuur zaten, dat was in de periode 1982-1986. Jan was niet zomaar een bestuurslid, hij was de motor achter de Solidaribus. Een oude BBA bus, rood geschilderd en ingericht als rijdend actiekantoor. In 1984 was Jan secretaris van de afdeling, waarbij hij allerlei zaken organiseerde en de contacten met de fractie onderhield. Naast zijn partijwerk was Jan ondernemer. Hij was een van de eersten die gebruik maakte van de veranderingen in de post- en pakjesbezorging. Jan richtte zijn eigen koeriersbedrijf op: “West II “, genoemd naar de buurt in Princenhage waar hij woonde. In zijn Golf diesel reed hij stad en land af om pakjes te bezorgen. Een van zijn opdrachten was om voor de toenmalige suikerfabriek een machineonderdeel op te halen uit Duitsland. Dat was een kolfje naar zijn hand!

Voor de verkiezingen van 1986 was Jan kandidaat voor de gemeenteraad. De commissie schreef toen over Jan: Hij is sinds jaar en dag een steunpilaar van de afdeling. Uit zijn vele activiteiten binnen en buiten de partij blijkt, dat hij een zeer goede organisator is met veel gevoel voor de praktische zaken, maar wel met de neiging veel zelf te doen. Zijn maatschappelijke betrokkenheid en verbondenheid met mensen, waar de partij voor staat, zijn positieve punten. Na het vertrek van Rein Welschen naar de provincie, kwam Jan in 1987 in de gemeenteraad. Hij had de portefeuille sport en dat betekent uiteraard NAC met de bekende financiële problemen, maar ook de dreigende sluiting van het buitenzwembad ’t Ei in het Van Sonsbeeckpark. Jan heeft nog onderzocht of het zwembad door buurtbewoners kon worden overgenomen en geëxploiteerd. Een dergelijke stap was indertijd wel gelukt met een zwembad in Maastricht. Helaas, de financiële en juridische problemen waren te groot om dit mogelijk te maken.

Jan had altijd een goed oor en oog voor wat er speelde in Breda en vanuit verschillende invalshoeken wist hij veel informatie op tafel te krijgen. Jan heeft op zijn eigen manier veel gedaan voor de partij en de afdeling en heeft daarmee ook veel betekend. Het is goed om daar nu even bij stil te staan.

Laat een reactie achter