PvdA Ledendag in de Tweede Kamer

Geschreven door Katrina Bull op 20 juni 2016

Op 18 juni was de jaarlijkse landelijke PvdA ledendag in Den Haag, met een rondleiding door de Tweede Kamer, een bezoek aan de plenaire zaal en uitleg van Kamerleden. PvdA Breda bestuurslid Katrina Bull ging er met haar hele familie heen en vond het echt een aanrader!

Katrina is Brits en sinds 5 jaar lid van de PvdA. “Het eerste wat ik deed toen wij 5 jaar geleden naar Nederland verhuisden, was lid worden van de PvdA. Een paar maanden geleden ontving ik iets heel bijzonder in de post: een uitnodiging om te komen kijken in de Tweede Kamer. De PvdA organiseert twee keer per jaar een Tweede Kamer bijeenkomst voor gewone leden. Ik mocht een introducé nemen en er was ook kinderopvang aanwezig. Dit jaar was er voor het eerst ook een jeugdprogramma georganiseerd, dus ik nam mijn man en onze vier kinderen mee.” Het werd een familie uitje.

“Wat mij opviel, was hoe relaxed het binnenkomen van de Tweede Kamer was. Natuurlijk moesten we onze bagage laten zien en door een x-ray machine lopen, maar het voelde toch rustig en vriendelijk. Om als gewone mens het Britse Parlement binnen te komen, is wat strenger! Ik kon hieraan zien, hoeveel mensen veel baat hebben aan een open en vrije democratie.”

De bezoekers aan de ledendag werden per regio in groepen verdeeld. “Wat leuk was, dat onze regio, Brabant, één van de grootste opkomsten had en daarom in twee groepen werd verdeeld. Het was gezellig om met andere Brabantse PvdA-leden te praten. Alle andere regio's waren ook aanwezig. Na een kopje koffie en een welkomstpraatje werden er broodjes, koffie en thee aan ons geserveerd.”

De jongeren uit de regiogroepen gingen met jongere Kamerleden mee voor het jeugdprogramma. “Mijn zoon van 10 was een van de jongeren. Hij was in het begin niet super enthousiast, dus ik was benieuwd hoe hij het zou vinden. De jongeren hadden hun eigen rondleiding en een debat in de beroemde plenaire zaal met de blauwe stoelen.

Wij gingen met de rest van onze Brabantse groep mee. We keken rond in de verschillende ruimtes en vonden de fractiekamer van de PvdA heel bijzonder. Je kunt je voorstellen wat voor debatten en discussies er in die kamer geweest moeten zijn. Er hingen ook bijzondere posters van verkiezingen uit de jaren '70 en '80 aan de muur. Wij keken ook binnen in de kamer van Diederik Samson. Dat vond ik heel bijzonder, dat wij gewoon in zijn kamer rond konden kijken! Er ligt een stapel rode dassen klaar, voor het geval dat hij snel een das aan moet doen, als hij voor de camera moet staan.”

Een van de indrukwekkendste ruimtes was de Handelingenkamer, waar alle wetten en handelingen van Nederland staan. “Mijn eerste gedachte was, hoe het op een 'Harry Potter'-film lijkt. Honderden jaren van belangrijke papieren, die helaas niet meer gelezen worden, omdat alles nu digitaal via internet beschikbaar is.”

Als laatste werd de plenaire zaal bezocht, waar alle debatten gevoerd worden en waar de ministers bevraagd worden. “Heel bijzonder! Alle leden uit alle regio's mochten op een blauwe stoel plaatsnemen en de Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) was er ook. Ze gaf een mooie speech en wij mochten haar vragen stellen. Daarna mocht een lid een motie doorgeven, waarbij wij mochten stemmen.”

Na het rondleiding was er een nazit met Kamerleden. “Wij haalden onze kinderen uit de kinderopvang- onze meiden waren super blij met de opvang- en onze zoon was super enthousiast geworden over het parlement en wat de Kamerleden allemaal doen. Het was een succes!

Het was een superleuke dag en ik was vooral geïmponeerd over het manier waarop kinderen ook welkom waren. Je kunt dus gewoon met de hele familie gaan en genieten van een heerlijke dag. Maar tegelijkertijd kan je ook alleen gaan, want we zijn ook heel veel vriendelijke leden van andere afdelingen tegengekomen. De volgende (nieuwe)ledendag wordt in de herfst georganiseerd - en ik raad het iedereen aan!”

 

 

Laat een reactie achter